محمدفاروق یوسفی / چند سالی است که ایجاد شهری جدید در اورامانات و یا همینک نیز در جوار کلان شهر کرمانشاه بنام اورامانات مطرح می شود که انجام این مهم نه تنها سنجیده نیست بلکه با حاشیه هایی چند همراه است .
نماینده سابق وفعلی اورامانات برای ایجاد شهری در اورامانات اصرارنموده ودرهمین راستا تلاش زیادی نیز معمول داشتند، زمانیکه اشکالات کار برای دکتر منوچهری محرز گردید از خیر آن گذشت اما نماینده محترم فعلی بارها وبارها براین مهم تاکید نمود وخواستار شهری جدید در اورامانات گردید.
این درحالی است که قانونگذار پیش شروطی را برای ایجاد شهرجدید در نظر گرفته که مستند به ماده( یک) قانون ایجاد شهرهای جدید درتعریف آ« چنین آورده است که : شهر جدید به نقاط جمعیتی اطلاق می گردد که در چهارچوب طرح مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در خارج از محدوده قانونی و حریم استحفاظی شهرها (هرکدام که بزرگتر باشد) برای اسکان حداقل سی هزار نفربه اضافه ساختمانها و تأسیسات موردنیاز عمومی، خدماتی، اجتماعی و اقتصادی ساکنان آن پیشبینی میشود.
واقعیت آن است کل جمعیت اورامانات اندکی بیش از ۲۰۰ هزار نفر بوده که در ۱۲ شهر ومناطق روستایی تابعه سکنی گزیده اند وهیچ یک از موقعیت های جغرافیایی مورد نظر(شهرهای تابعه اورامانات) در شرایطی نیستند که بتوانند سرریز جمعیت خویش را در شهر جدیدی ببینند. به عبارتی به جز شهر جوانرود که ۵۴ هزار نفر جمعیت دارد دیگر مناطق شهری اورامانات ، حتی کمتر از شهر جدید جمعیت دارند. با این شرایط به جز شهر کرمانشاه هیچیک از شهرستان های استان واجد شرایط ایجاد شهر جدید نمی باشند.
لازم به ذکر است ایجاد شهر جدید در اورامانات هزینه های بسیار سنگینی را بر دولت تحمیل می نماید (ساخت تاسیسات وابسته به وزارتخانه ها ومقرهای نیروی نظامی وانتظامی ومراکز آموزشی وبهداشتی درمانی و…) این درحالی است که تعدادی از مراکز شهرستانی اورامانات علیرغم قدمت همچنان فاقد بیمارستان ویا دیگر تاسیسات ضروری دیگر می باشند.
در بسیاری از شهرهای جدید به دلیل عدم حمایت همه جانبه ی دولت ونهادهای ذیربط این مهم به کندی دنبال گردیده وقطع به یقیین در شرایط فعلی که کشور با تحریم دشمنان مواجه گردیده این روند نیز به عدم موفقیت شهر جدید می انجامد.
به هرحال برای ایجاد شهر جدید باید بستری را فراهم نمود تا بتوان جمعیتی را در آن نقطه اسکان نمود، برای همین منظور معمولاً با انتقال صنایع مادر از کلان شهرها زمینه ای برای استقرار نیروهای کار ودر ادامه خانواده های آنان فراهم می گردد که به مرور با افزایش جمعیت می توان به ایجاد شهر جدید خوشبین بود، ناگفته پیداست در کل اورامانات صنعتی مشاهده نمی گردد تا این امیدواری به وجود آید که صنایع مادر به شهر جدید اورامانات تخصیص یابد.
در بررسی مطالبات شهروندان شهرستان های اورامانات علیرغم توجه مکفی دولتمردان در طول ادوار گذشته همچنان شاهد حجم عظیمی از کاستی ها هستیم وحل وفصل همه ی اینها همچنان مستلزم گذر زمان است ، واگر نیت خیری در این راستا وجود دارد متوجه شهرهای تابعه ی شهرستان های ثلاث باباجانی، روانسر، جوانرود وپاوه شود تا کاستی های موجود به حداقل مکن رسد ورضایت نسبی فراهم گردد.
عدم وجود ناحیه کارگاهی وتولیدی … دراین خطه سبب گردید؛ سالانه جمع کثیری از نیروهای جوان جهت اشتغال چاره ای جز ترک محل سکونت خویش ندارند وراهی سایر مناطق ایران زمین میشوند (سالانه بالغ بر ۶۰۰ نفر از جوانان شهرستان پاوه در رشته های مختلف فارغ التحصیل می شوند که تنها احتمال ماندگاری ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفرآنها درسطح منطقه وجود دارد و۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر دیگر بالاجبار جهت اشتغال وادامه چرخه ی زندگی خویش راهی دیار غربت اند واین برای دیگر شهرستان های نیز اورامانات کم وبیش صدق می نماید.)
کاهش نرخ جمعیت از یکطرف و سیر مهاجرت از سوی دیگر چندسالی است رشد جمعیت را در این مناطق به سمت منفی سوق داده بنابراین نه تنها سرریزی ایجاد نمی شود بلکه ثابت ماندن نرخ جمعیت شهری به سان پاوه پیام های مستتری در آن نهفته است که ایجاد شهری جدید را با اما واگر مواجه می سازد.
مضافاً اینکه در بررسی های آماری شهرهای جدید، اهالی آنها بیشتر از اقشار ضعیف جامعه اند که برای ایجاد تسهیلات واشتغال جدید در نقطه ای برخلاف زیستگاه آباواجدادی خویش مجبور به سکنی هستند وقطعاً توسعه این شهرها به دلیل استضعاف شهروندانش به کندی صورت می گیرد
یکی دیگر از مشکلات فرارو در تامین آب شرب ونیز دفع فاضلاب خانگی وشهری است که نادیده گرفتن این مهم خطایی دیگر است.
اگر از تجارب اندوخته ی خویش درس بگیریم پی می بریم ایجاد یک شهر جدید چقدر مشکلات عدیده به همراه دارد، سالهاست دولت ومجلس با قوانین متعدد وحمایت های معمول نتوانسته اند بافت فرسوده را در مناطق شهری ترمیم ویا بازسازی نمایند ، اگر به دو واقعه سیل وزلزله ی اخیر در استان کرمانشاه ودیگر مناطق کشور که با ویرانی هایی همراه بود بیندیشیم، مشاهده می گردد علیرغم بسیج امکانات نظام ودولت وهمراهی مردم همچنان اهالی محل با مشکلاتی چند دست به گریبانند و سالها نیز طول می کشد تا از آن مصائب رهایی یابند وقطعاً برای شهر جدید نمی توان بر حمایت وسرمایه گذاری دولت تاکید ویا خوشبین بود.
استاندار کرمانشاه به خوبی می داند و آگاه است با این تفاسیر اورامانات نمی تواند شهرجدیدی را در خود به وجود آورد ، لازم به ذکر است ارتقای روستا به شهر پروسه ی دیگری است وقطعاً مستثنی از این قاعده بوده بنابراین قطع به یقیین برای اهل بصیرت محرز است که هیچیک از مناطق اورامانات شرایط ایجاد شهر جدید را ندارد .
نماینده فعلی پاوه واورامانات تمایل دارد به هرطریقی شهر جدیدی را ایجاد نماید، استاندار کرمانشاه که در مماشات با نمایندگان سرآمد بوده برای جلب رضایت نماینده اورامانات در شورای اداری شهرستان جوانرود وعده ایجاد شهری جدید بنام اورامانات در جوار مادر شهر کرمانشاه نمود که ظاهراً با سکوت جناب نماینده همراه بوده است ، شاید بنابه دلایلی اقدام مهندس بازوند رضایت نسبی جناب نماینده را فراهم نماید ، اما ایجاد این نیز بدون اشکال نخواهد بود. .
همچنانکه لرستان، کردستان، بلوچستان و… محل زیستگاه لر، کرد، بلوچ و… بوده اورامانات نیز باید ساکنان آن اورامی باشند بگذریم که ستاد جهانی ثبت هورامان نیز دراستان کرمانشاه حتی نتوانست یکنفر اورامی را در خود پذیرش نماید؟!! ، قطعاً با این تفاسیر نیز می توانند شهری ایجاد نمایند که هورامی در آن نباشد. بگذریم ….
همه ی اینها به کنار، درصدی برای احتمال انتخاب مجدد نماینده فعلی در نظر گیریم ، فردا روزی که شهر اورامانات درجوار کرمانشاه به تصویب رسید ،قطعاً ایجاد شهری بنام اورامانات ، مشکلی را به نوع دیگر نمایان می سازد، یا باید آن شهر جز اورامانات باشد یا اینکه نامش عوض شود، چرا که ذکر یک مفهوم برای دومنطقه متفاوت بدون تبعات نخواهد بود ، در این صورت نباید خُرده گرفت شهروندان پاوه وبانه وره …درخواست تغییر نام زادگاه خویش به کرمانشاه واسلام آباد داشته باشند …
هرچند بعضی معتقدند ایجاد شهر اورامانات بنابه مصلحت هایی پیشنهاد گردیده وتا بعد از انتخابات مجلس نهایی نمی گردد وآنگاه با تغییر نام ، حاشیه های صدرالذکر نیز به نوعی منتفی می گردد.
گفتنی است، همچنانکه کاربران ارجمند واقفند ، جناب نماینده در طراحی ذهنی خویش ، قریب دوسال حول ایجاد منطقه ویژه اقتصادی اورامانات در سه راهی بیاشوش (محل فرضی شهر جدید اورامانات) تمرکز نمود وحتی با نصب تابلویی این توفیق را جشن گرفت، که بنابه دلایلی سکوت خبری ، هاله ای بودن وضعیت آن را می رساند، اینک نیز با تمرکز بر روی زندان جدید اورامانات در مکان یاد شده به دنبال شهری تحت به همین نام می باشد. و همچنان برای رسیدن به این مهم تلاش نموده ومی نماید.
غافل از اینکه اورامانات یک کلیت است ، جناب استاندار ویا نماینده محترم نمی توانند این مصداق را بر نقطه ی خاصی تبیین نمایند، این درحالی است که حتی اگر چنین نیز شود نماینده فعلی درصورت توفیق دیگر نمی توانند از واژه ی اورامانات برای معرفی خویش بهره گیرد ، قطعاً درک این موضوع برای اهل نظر هویداست ، مگر آنکه واژه ی دیگر ایجاد نمایند چرا که در عمل ثابت شده است وی از بکار بردن عنوان حوزه ی انتخابیه ی خویش برخلاف رویه ی معمول کراهت داشته و دارند. …؟!!!!